Działamy w kuchni / VOL. 30

Spaghetti z sosem pomidorowym

Doskonałe danie na uzupełnienie węglowodanów po wysiłku fizycznym. Ponadto wykorzystujemy naturalne właściwości odżywcze pomidorów.

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • kilka ząbków czosnku
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 500 g makaronu spaghetti
  • sól
  • przyprawy do smaku

Tym razem mieliśmy mocne wsparcie w kuchni 🙂

Przygotowanie:

Pomidory należy dobrze umyć po czym pokroić na grube kawałki

Przygotowane pomidory wkładamy do garnka i solimy. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Następnie odlewamy na cedzak z dużymi otworami i zostawiamy na około godzinę, aby odciekł nadmiar soku.

W międzyczasie przygotowujemy bazylie,

Cebulę i czosnek należy drobno posiekać

Odcedzone pomidory ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę, czosnek, bazylię, oliwę, cukier i sól do smaku. Przykrywamy i na średnim ogniu doprowadzamy sos do wrzenia. Następnie gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut aż zgęstnieje.

Przestudzony sos należy zmiksować. I wówczas jest gotowy do spożycia.

Ugotowany makaron al dente mieszamy razem z sosem. Do tak stworzonej bazy sosu można dodać podsmażone wcześniej mięso mielone. Tak, jak w naszym przypadku.

Życzymy smacznego.

Kuba, Zuza&Rumek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s