Kuchnie Świata | Chaczapuri

Flag_of_Georgia.svg

Któż nie zna przepysznego przysmaku gruzińskiego jakim jest chaczapuri (ხაჭაპური). Ten sycący, zapiekany placek dosłownie tłumaczy się jako chleb z twarogiem, gdzie chaczo oznacza twaróg, a puri chleb. Prawdopodobnie pierwotnie używano masy twarogowej zamiast dojrzałego sera.

Wykonuje się go z łatwo dostępnych i tanich składników takich jak mąka i ser, które znane są w Gruzji od pradawnych czasów. Ta prosta potrawa cieszy się dużą popularnością. Może być przygotowywana na różne sposoby poczynając od wielu odmian ciasta, kształtów, nadzienia i dodatków. Dlatego też nasze doznania smakowe mogą być zupełnie inne. Bardzo często chaczapuri podaje się z sosem adżika.

Ciasto może być chlebowe, drożdżowe czy francuskie. Chlebki są zarówno okrągłe (imeretyńskie, megrelskie) jak i kwadratowe, koperty (penowani) czy też adżarskie, podłużne. Nadzienie znajduje się w środku lub na wierzchu placka, serowe lub serowo-ziemniaczane. Stosowany ser powinien być dobrej jakości. Najczęściej jest to młody, niesłony ser podpuszczkowy. Możemy też skosztować chlebki z dodatkiem jajka.

Chaczapuri wypieka się w piecu lub smaży na patelni.

Źródło: http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s