Ogórek

Znany i lubiany ogórek to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych. Pochodzi ze Środkowej Azji. Jest jej bardzo wiele gatunków. W Polsce uprawia się przede wszystkim ogórek siewny. Owoce poczynając od żółtej po ciemnozieloną barwę są bardziej lub mniej wydłużone, różnego rozmiaru, o skórce gładkiej lub pokrytej brodawkami. Mogą być odmiany gruntowe jak i szklarniowe.

Ogórek jest bardzo niskokaloryczny. 100 gramów to jedynie 6 – 8 kcal. Zawiera niewielkie ilości składników mineralnych oraz witamin. Istnieje jednak wiele korzyści wynikających z jego konsumpcji takich jak:

  • gasi pragnienie – ponad 90% jego składu to woda;
  • oczyszcza organizm z toksyn i poprawia trawienie;
  • eliminuje przykry zapach z ust oraz potu – zawiera chlorofil wiążący toksyny w organizmie;
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową – jest warzywem zasadotwórczym;
  • hamuje wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co łagodzi zgagę;
  • redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów – zawiera lignany;
  • działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i anty-nowotworowo – zawiera związki polifenolowe takie jak flawonoidy, lignany oraz trójterpeny.

Ogórki, jako warzywo spożywa się przede wszystkim na surowo, kiszone, konserwowe. Przyrządzając nasze ulubione sałatki pamiętajmy by nie łączyć ich z produktami bogatymi w witaminę C. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj. Warzywa te mają także szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s