Kuchnie świata | Ajwar

W dzisiejszym cyklu KUCHNI ŚWIATA przedstawimy Wam nie potrawę lecz warzywną pastę, jako dodatek do posiłków.

AJWAR (Ajvar), gdyż o nim mowa, jest lekko pikantną pastą warzywną. Pasta ta pochodzi z kuchni serbskiej, bardzo popularna na Bałkanach, lecz coraz częściej można ją dostać również polskich sklepach (ostatnio dostępna w jednym z bardziej znanych dyskontów – cena ok. 3-4 zł). Warto natomiast spróbować zrobić samemu w domu, nie jest to bardzo skomplikowana pasta.

Ajwar przyrządzany jest z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu. Do tego wykorzystywane są przyprawy: sól, pieprz, chili. W miejsce bakłażanów można użyć kabaczków. Ajwar zawiera około 80 kalorii w 100 gramach gotowego produktu.

Z ciekawostek – Produkcja oryginalnego ajwaru w Serbii to ok. 640 ton rocznie.

Przepisów na domowy ajwar jest mnóstwo, różni się głównie proporcjami papryki oraz dodatków. My pokażemy Wam sprawdzony przez nas przepis.

Czas przygotowania pasty to około 30 minut. Będziemy potrzebowali następujących składników (na jeden słoik):

  • 8 czerwonych papryk
  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 mała, ostra papryka (chili) – można użyć też przyprawy chili.
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Papryki kroimy na połówki i czyścimy z pestek. Bakłażany kroimy na grube plastry lub na ćwiartki. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą, doprawiamy solą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach, ale nie całe spalone. Jak ostygną, obieramy z skóry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy: ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko krótko blendujemy. Powinien być gładki, ale żeby było czuć kawałki warzyw. Odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i odstawiamy na dłuższy czas do lodówki. Gotowe.

źródło – wikipedia, jadłonomia.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s