Kuchnie Świata | Pizza

Pizza to znane wszystkim danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Ten okrągły płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany startą mozzarellą oraz ziołami, pieczony w specjalnym piecu w wysokiej temperaturze, jest rozpowszechniony na całym świecie. Podawany jest na gorąco. Tradycyjne miejsce gdzie się spożywa tą potrawę to pizzeria. Pierwsza z nich powstała w XVIII wieku w Neapolu.

Pierwsze wzmianki o daniu przypominającym pizzę sięgają już czasów starożytnych. W Egipcie serwowano okrągłe i cienkie chleby, zaś w Grecji płaskie chlebki posmarowane czosnkiem oraz oliwą. W XVI wieku we Włoszech pizzą bez dodatków dożywiano najuboższych. Dopiero koło XVII wieku potrawa ta nabrała na wartości. Dodawano do niej masowo sprowadzane z Ameryki pomidory, przez co jej smak stał się ciekawszy, co zaczęły doceniać wyższe klasy społeczne.

Kluczową datę w historii tego dania stanowi rok 1899 kiedy to Królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej skosztowała 3 różne pizze w kolorach flagi włoskiej, przygotowane przez kucharza Raffaelo Esposito. Pierwsza z serem i bazylią (”alla mastunicola”), z pomidorami („marinara”) oraz nowość z mozzarellą. Ta ostatnia najbardziej zasmakowała królowej, dlatego też danie nazwano na cześć Królowej „Margherita”. Nazwa ta stosowana jest do dzisiaj. Od tego momentu potrawa stała się bardzo popularna nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie, co trwa do dzisiaj. Dodatki są przeróżne poczynając od czosnku, pieczarek, cebuli, wędlin, owoców morza, kończąc na słodkich owocach i sosach.

W kuchni włoskiej pizza serwowana jest na ciepło, jako tak zwane pierwsze danie. W zależności od regionu różnią się mąką, grubością ciasta, przyprawami czy dodatkami. Wyróżnia się dwie jej główne odmiany:

  • Neapolitańska – ciasto o grubości od 1 do 2 cm, z podniesionymi brzegami, mocno zarumienione;
  • Rzymska – bardzo cienka, o grubości do 3 mm, nie ma zaokrąglonym brzegów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s