Kuchnie Świata | Gęsina

Będąc w Bydgoszczy zainteresował nas Szlak gęsinowy. Jego ideą jest podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. Pod względem smaku i wartości odżywczych jeśli chodzi o gatunek gęsi króluje województwo Kujawsko-pomorskie z naszą rodzimą odmianą gęsią białą kołudzką. W końcu Polska, będą największym producentem, króluje w Europie pod względem eksportu gęsiny.

Potwierdzamy wyborny smak gęsiny. Warto ją jeść jednak nie tylko ze względu na smak, ale także wartości odżywcze. Gęsina zawiera dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Osobiście skosztowaliśmy rosołu na gęsinie oraz piersi z gęsi z modrą kapustką i kopytkami.

Będąc w Bydgoszczy koniecznie musicie spróbować.

Serdecznie polecamy

Zuza & Rumek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s