Warzywa i Owoce

Dlaczego Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożycie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji w ciągu dnia?

Przede wszystkim warzywa i owoce odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu konkretnych chorób. Obecne w nich fitoskładniki są niezbędne do prawidłowego metabolizmu komórek. W naszym organizmie związki te utrzymują się od 3 do 6 godzin i nie są w nim magazynowane ani wytwarzane, dlatego też częstotliwość ich spożycia jest tak istotna. Poniżej przedstawiamy Wam wybrane owoce i warzywa oraz ich właściwości, jak również sposób, w jaki działają na nasz organizm.


pomidor         szpinak foto        z12151938Q,Szczypiorek

ruculapietruszka

dyniaroszponka fotomax_jarmuz

Carrot vegetable with leaves isolated on white background cutoutburakbakłażan

kapusta 2zdjęcię do zakładki warzywa i owocekalafior-ciekawostki

seler-strona-glowna

 


 

jabłgruchawiśnia

lychees-605397_1280czeresnie-ciekawostki

pomarańczaarbuzananas

Mandarynkaawokadomalina

Kiwi w artykulunektarynkistrona-glowna-zakladki-banna

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Warzywa i Owoce”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: