Garam masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. W Indiach, „masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak „gorące przyprawy.” Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra. Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, garam masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wschodniej Azji. Kuchnia północnych Indii i Punjabi wykorzystuje znacznie większe ilości tej przyprawy niż pokrewnej ostrej mieszanki curry, którą możemy znaleźć w południowej części Indii. Wielu kucharzy w Pakistanie, będących pod silnym wpływem kuchni Punjabi, również używa garam masali podczas przyrządzania swoich tradycyjnych potraw.
Skład
Mieszanki garam masala można znaleźć w wielu sklepach i marketach, choć większość kucharzy zgadza się, że lepiej smakuje, gdy jest świeża. Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak:
- kminek,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- czarny pieprz,
- chili w proszku,
- kardamon,
- koper włoski,
- kozieradka
- kolendra.
W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna. Garam masala powstaje przez zmielenie przypraw, a następnie opiekanie ich na gorącej patelni. Można używać niezmielonej wersji przyprawy, aczkolwiek nie ma ona tak charakterystycznie ostrego smaku. Opiekana mieszanka przypraw powinna być wykorzystana od razu, a wszelkie resztki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane przez okres nie dłuższy niż sześć miesięcy.
źródło http://www.przyprawowy.pl